تاریخچه اختراع بلوئر ساید چنل

بلوئر ساید چنل (Side Channel Blower) در دههٔ ۱۹۶۰ میلادی توسط یک مهندس آلمانی به نام Heinrich Kämmerer اختراع شد. او در طول تحقیقات خود در زمینهٔ فناوری پمپاژ هوا و گاز، این نوع پمپ را طراحی و توسعه داد.

بلوئر ساید چنل با استفاده از ترکیبی از پمپاژ دینامیکی و توربینی عمل می‌کند. این پمپ، هوا را از طریق سری کانال‌های جانبی (ساید چنل) جذب و به سمت مرکز پمپ به حرکت درمی‌آورد. در این فرآیند، فشار بالا و حجم بزرگی از هوا ایجاد می‌شود. بعد از رسیدن به مرکز پمپ، هوا با فشار بالا تخلیه می‌شود.

بلوئرهای ساید چنل به دلیل عملکرد قوی و کاربردهای گسترده‌ای که در صنایع مختلف دارند، به مرور زمان به تحولات و بهبودهای فنی زیادی پیش رفته‌اند. امروزه، طیف گسترده‌ای از بلوئرهای ساید چنل با ظرفیت‌ها و فشارهای مختلف در بازار موجود است و برای مصارف صنعتی و تجاری به کار می‌روند.

نحوه عملکرد ساید چنل

بلوئر‌ ساید چنل در اثر ایجاد جریان گردابی ناشی از پره‌های نصب شده روی پروانه ساید چنل، هوا را از یک سمت می مکد. از سمت دیگر با فشار به بیرون سیستم منتقل می‌کنند. این فشاربدون استفاده از مواد روان‌کننده و از طریق فاصله میکرونی بین پره‌های رادیال و بدنه دستگاه ایجاد می‌شود.

این پمپ تک محوره با ایجاد توربو لانس هوایی و ایجاد گردابه بصورت دمنده کم فشار عمل می‌نماید(∆P≈400 mbar) ودر سایزهای گوناگونی ساخته می‌شود. 

از ساید چنل بعنوان پمپ وکیوم نیز استفاده می‌شود که به ترتیب در یک و دو مرحله‌ای آن به فشار نهایی وکیوم 200 mbar – 500mbar می‌رسد.

در اثر چرخش پره‌ها، هوا به سمت جلو رانده می‌شود و در اثر نیروی رانشی ایجاد شده، یک حرکت مارپیچی بوجود می‌آید. در اثر این رفتار و در نتیجه افزایش فشار خطی، هوا در امتداد طول مسیر متناوبا فشرده شده و فشار خروجی افزایش می‌یابد.

بلوئر‌های ساید چنل بمنظور استفاده در مواردی که در آنها فشاری بیشتر از فشار فن‌های سانتریفوژ مورد نیاز است مورد استفاده قرار می‌گیرند. با توجه به اینکه در اینگونه بلوئر‌ها هیچ گونه تماسی بین پره و پوسته (casing) وجود ندارد نیازی به استفاده از روانکارها ندارند و در نتیجه هوای فشرده خروجی از آنها عاری از ذرات روغن می‌باشد.

کاربرد ساید چنل

کاربرد این دسته از بلوئر‌ها بر اساس مکانیسم پروانه و متغیر بودن فواصل بین تیغه‌ها با ایجاد توربولانت باعث مکش هوا از یک طرف و از دریچه دیگر عمل دمندگی را انجام می‌دهند.این نوع بلوئر‌ها محدودیت‌هایی برای میزان فشار خروجی دارند ولی در صنایع با هوادهی‌های کم عمق و کم فشار و همینطور سیستم‌های بادی مصرف فراوان دارند.

مزایای ساید چنل نسبت به سایر دمنده ها و مکندها

از مزایای این بلوئر‌ها می‌توان به موارد ذیل اشاره نمود:
– نصب آسان
– ایجاد آلودگی صوتی بسیار کم
– پایداری کامل مکانیکی و عدم لرزش
– هزینه بهره برداری ناچیز
– هوای فشرده خروجی با فشار ثابت

عملکرد و گردش هوا در فضای داخل ساید چنل
نمای داخلی چرخش پروانه در داخل پوسته ساید چنل
برش داخلی ساید چنل
side-chanel صنایع وکیوم سبلان