پمپ روتس
پمپ روتس اصولا یک پمپ مکانیکی چرخشی است که معمولا با یک پمپ روتاری پشتیبانی می شود. در این نوع پمپها یک پوسته تو خالی بنام استاتور وجود دارد که دورون آن دو روتور دمبلی شکل در جهت عکس یکدیگر می چرخند.
روتس وکیوم ها اساسا شبیه یک فن عمل می کند. لقی بین این دو روتور معمولا بین ۰٫۱ الی ۰٫۵ mm، که با سرعت ۱۴۰۰ الی ۴۰۰۰ دور بر دقیقه می چرخند.در واقع با چرخش سریع این دو روتور دمبلی شکل بین دهانه ورودی و خروجی پمپ یک اختلاف فشار ایجاد می گردد.
نمای برش خورده پمپ روتس
طرز کار بوستر وکیوم پمپ
روتس وکیوم در طراحی خود معمولا شامل دو لوب با پروفیل هشتی شکل (∞) می باشد که با سرعت بالا در داخل استاتور می چرخند.
یکی از روتورها توسط موتور الکتریکی یا الکتروموتور تحریک شده و می چرخد. روتور دیگر بدون تماس با الکتروموتور توسط چرخ دنده به حرکت درمی آید. بین روتورها و همچنین بین روتور و سیلندر فاصله وجود دارد که کارکرد بدون تماس قطعات روتس وکیوم پمپ را تضمین می کند. روتور های بوستر وکیوم پمپ توسط گیربکس سنکرون سازی می شوند.
فضای داخلی بوستر وکیوم روغن کاری نمی شود، بنابراین پمپ وکیوم بوستر از نوع وکیوم پمپ های خشک یا بدون روغن است. در محفظه خارجی پمپ بوستر وکیوم، گیربکس و چرخ دنده های انتهایی روتورها روغن کاری می شوند. اما مکانیزم بوستر وکیوم پمپ به گونه ای است که توسط سیلینگ های قوی از نفوذ روغن به محفظه داخلی وکیوم جلوگیری می شود.
هنگامی که لوب های متصل به روتورهای روتس وکیوم پمپ به چرخش درمی آیند، مولکول های گاز مکیده شده به داخل محفظه وکیوم، بین روتورها و سیلندر بوستر وکیوم به دام می افتند. با حرکت دورانی روتورها و ادامه عملکرد وکیوم بوستر، گاز گیر افتاده در محفظه وکیوم به سمت خروجی بوستر وکیوم پمپ، یعنی جایی که پمپ پشتیبان قرار است از آن جا گاز را مکیده و تخلیه کند، هدایت می شود.
عموما این پمپها در کوره های ذوب تحت خلاء که مقدار زیادی خروج گاز در آغاز فرآیند ذوب وجود دارد بکار می روند و توسعه و پیشرفت آنها متناسب با پیشرفت کوره های ذوب تحت خلاء بوده است.
علت استفاده از این نوع پمپ در کوره ها بخاطر نمودار سرعت تخلیه این پمپ است که در محدوده ۰٫۱ الی ۰٫۰۰۱ میلی بارتقریبا خطی است و افت راندمان پمپ در این محدوده ناچیز می باشد و این قابلیت باعث می شود نقص پمپهای روتاری در این محدوده ( افت شدید راندمان ) پوشش داده شود و ترکیب این دو پمپ فشار مورد نظر را با بازده ای بالا برای کاربر ایجاد کند.
از دیگر مزایای پمپ های روتس می توان به موارد زیر اشاره کرد:
۱- صرفه جویی در مصرف انرژی به دلیل بهرهمندی از طراحی مناسب
۲- بهرهمندی از عملکرد عالی و پایدار و قابلیت استفاده در انواع فرآیند های خلا
۳- بدون نیاز به سیستم خنک کاری اضافی و خنک کاری با جریان هوا
۴- امکان بهره مندی از خروجی به صورت افقی و عمودی با توسط به نوع لوله کشی در محل فرآیند
5- استفاده از اتصالات ISO برای ورودی و خروجی های پمپ
۶- دارای نویز و ارتعاش پایین
۷- نگه داری و تعمیر ساده
محدوده کاری پمپ های روتس عموما بین ۱۰ الی ۰٫۰۰۱ mbar می باشد. ( بسته به شرکت سازنده ) جهت محافظت از پمپ و همچنین بالا بردن طول عمر آن معمولا یک شیر بای پس بر روی پمپ نسب می گردد که در مواقعی که فشار سیستم بدلیلی بالا رود و یا در هنگام شروع بکار نا صحیح ( در فشار بالا ) باز شده و عملا پمپ را از سیستم خارج می کند بدین صورت که پمپ روتاری مستقیما به محفظه را پیدا می کند و به موتور پمپ روتس بار اضافی وارد نمی شود.
در صورتی که این سیستم بروی پمپ وجود نداشت بهتر است با نصب یک فشار سنج بروی دهانه ورودی پمپ و کنترل فشار ورودی ار آسیب رسیدن به پمپ جلوگیری نمود.
دبی این نوع سیستم با سرعت تخلیه ۱۵۰ الی ۵۰۰۰۰ متر مکعب بر ساعت موجود می باشند. که با توجه به الزامات طراحی سیستم انتخاب می گردند.
پمپ روتس برای رنج وسیعی از کاربردهای خلا در استفاده همزمان با پمپهای خلا روتاری و پیستونی و پمپ های خشک ، مناسب می باشند.
در صورتی که بوستر وکیوم پمپ به صورت تکی در یک سیستم وکیوم مورد استفاده قرار گیرد، میزان خلاء کمی (تا حدود 38 torr) ایجاد می کند. این میزان خلا برای بسیاری از کاربرد ها قابل قبول نیست.
بنابراین معمولا روتس وکیوم به یک پمپ وکیوم پشتیبان در سیستم های وکیوم نیاز دارد. پمپ خلاء پشتیبان بوستر وکیوم ها می تواند پمپ خلاء روغنی یا پمپ خلاء خشک با ظرفیت پمپاژ مناسب باشد.
در صورتی که فرآیند وکیوم شامل بخار یا گازهای خورنده باشد، استفاده از پمپ وکیوم خشک چند مرحله ای به عنوان پمپ خلاء پشتیبان در پکیج بوستر وکیوم گزینه مناسب تری می باشد. در سیستم های وکیوم با ظرفیت بسیار بالا، مجموعه وکیوم پمپ ها را می توان به صورت سری کردن چندین پمپ بوستر وکیوم به همراه پمپ وکیوم پشتیبان فشار بالا انتخاب کرد. پمپ خلا پشتیبان می تواند یک پمپ وکیوم روغن در گردش یا یک پمپ وکیوم خشک چند مرحله ای باشد.
مزیت بوستر وکیوم
۱- ایجاد خلاء با حجم زیاد
۲- خشک بودن هوای ورودی و خروجی
۳- ایجاد ساکشن مرکزی برای مدارهای بیشتر
تعمیر و نگهداری
۱- کنترل گیج روغن ( در اکثر این پمپ ها قسمت پایین بدنه تعبیه شده )
۲- کنترل روغن از لحاظ زمان کارکرد و کیفیت روغن ( عمده روغن های وکیوم ۱۱۰۰ الی ۱۵۰۰ ساعت کارکرد مفید دارند)
۳- کنترل لرزش پمپ ( بهتر است به محض مشاهده لرزش بیش از اندازه دستگاه را خاموش کرده و پارامتر های زیر کنترل شود)
A- بالانس نبودن محور ها
B- خرابی بلبرینگها
C- خرابی چرخ دنده ها
D- عدم نصب صحیح پمپ بروی شاسی
۴- فیلتر کردن هوای ورودی : اغلب استفاده کنندگان از این نوع پمپ در ورودی هوای آن ( زمانی که پمپ در محیطی آلوده قرار گرفته ) فیلتر نصب میکنند این فیلتر ها از ورود هر نوع مواد و گرد خاک به داخل پمپ جلوگیری میکند در صورت عدم نصب فیلتر و ورود آلودگی محور های پمپ از تایم خارج گردیده و باعث ایجاد صدای های ناهنجار میگردد.
۵- کنترل دمای پمپ :
بهترین کنترل برای دما نصب ترموکوپل و کندانسور می باشد در شرایط عادی دمای خروجی روتس بلور (کمپرس) پمپ به ۱۰۰ درجه می رسد که نشانگر خرابی پمپ نمی باشد
از دلایل بالا رفتن دمای پمپ
جابجایی محور های نسبت به سیلندر پمپ ( اصطحکاک )
خرابی بلبرینگ ها
خرابی چرخ دنده ها
کم بودن روغن
بیشتر شدن فشار هوای خروجی (عدم تخلیه پمپ های ترکیبی رینگ آبی ، روتاری و … )
۶- کاهش خلاء ایجاد شده:
اتصالات ورودی و خروجی و فشار پمپ ترکیبی کنترل شود در صورت رفع ایراد پمپ باید به صورت کامل سرویس گردد.
از کاربرد این پمپ میتوان به موارد ذیل اشاره کرد:
پتروشیمی (انتقال گازها)
صنعت آبکاری کروم، گالوانیزه و…
تصفیه خانه فاضلاب
اسید سازی
تصفیه روغن خوراکی و صنعتی
صنعت قند و شکر
سیلوها (جابجایی و…)
صنایع الکل سازی
صنایع کاغذ ، مقوا ، چاپ
صنایع آرد
هوادهی در استخرهای پرورش ماهی و میگو
صنایع سیمان
صنایع شیشه سازی
خشک کن ها
صنایع غذایی و دارویی
صنایع فولاد سازی
ماشین آلات نقاشی
معادن
نساجی
نفت و گاز
و …